söndag 3 juli 2016

Godaste kanelbullen

Godaste kanelbullen

Receptet ger ca 40 stycken bullar














Ingredienser

50 gram jäst
175 gram rumsvarmt smör
5 dl fingervarm (ca 37 grader) mjölk
2 dl socker
1/2 tsk salt
ev. 2 tsk mald kardemumma
ca 13 1/2 dl vetemjöl

Kanelfyllning:
150 gram rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk kanel

Vaniljfyllning:
150 gram rumsvarmt smör
1 dl socker
3-5 msk vaniljsocker



Gör såhär:

1. Smula jästen i en degskål och blanda med rumsvarmt mjölk och smör.

2. Tillsätt socker, salt och mjöl. Arbeta degen 15 minuter i maskin eller 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk i ca 60 minuter.

3. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och knåda den lätt. Dela degen i fyra delar och kvala varje del till en avlång kaka. 

4. Rör ihop ingredienserna till fyllningen och bred ett tunt lager. Rulla ihop till en rulle och skär i tio bitar eller snurra bullarna till snurror. 

5. Låt jäsa på plåten under bakduk i ca 30-40 minuter. Värm ugnen till 225-250 grader. Pensla bullarna med vispat ägg och toppa med pärlsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter. 

6. Låt svalna på galler under en bakduk.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar